Aziz milletimizin de mâlumu olduğu üzere hain FETÖ/PDY örgütü mensuplarının devletten temizlenmesi ile birlikte yerli ve milli sanayiimizde kalkınma hamleleri bir bir yapılmaktadır. Savunma Sanayii Başkanlığı ile Baykar ve bil umum yerli ve milli şirketlerimizin faaliyetleri ülkemiz her alanda ilerlemesini sürdürmektedir. Son olarak , Türksat 5A, milli imkânlarla Türkiye'de birleştirilmesi ve 8 Ocak 2021 Cuma günü Türkiye saati ile 05:15'de ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla fırlatıldı…
Şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacak Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.
Yeni "Ku" frekans bandına sahip bir uydu olan Türksat 5A, 12 kilovat faydalı yük gücüyle hizmete girecek. Türksat AŞ ile Airbus D&S arasında 9 Kasım 2017'de imzalanan sözleşmenin ardından üretimine başlanan Türksat 5A uydusu, manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak.
Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A'nın önceki jenerasyon uydularına göre kapasitesi yüzde 45, ömrü iki kat daha fazla olacak. Şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacak Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.
Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan Türksat 5A'nın, 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmak için yapacağı yolculuğun yaklaşık 4 ay sürmesi ve bu yılın ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor. Uydu teknolojileri alanındaki yatırımlarını sürdüren Türkiye, TÜRKSAT 5B haberleşme uydusunu ise 2021'de hizmete almayı planlıyor.
Yerli ve milli Türksat 6A ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir , Türksat 6A'nın da 2022'nin ilk aylarında fırlatılmasının planlandığını sayın Ulaştırma Bakanımız da müjdelemişti. Geleceğe yön veren böyle önemli projelerin, gençlerin önünü ve ufkunu açacaktır. Böylesine değerli proje ve çalışmalar artarak devam edecektir. Tüm bu çalışmalar ile tüm dünyaya gücümüzü ve varlığımızı hissettirmekteyiz. Bu alandaki çalışmalar ile içe kapanık , dışa bağımlı Türkiye’nin eskide kaldığını bir kez daha göstermekteyiz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi ; “Daha önce yer gözlem uydumuz RASAT’ı kendimiz tasarlayıp üretmiş ve 2011 yılında Rusya’dan uzaya fırlatmıştık. Yine Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçları için kendi tasarımımız olarak geliştirdiğimiz Göktürk-2 uydusunu da 2012’de Çin’den uzaya göndermiştik. Hava Kuvvetlerimiz yanında pek çok kurumumuz için önemli veriler sağlayan Göktürk-1 uydusunu ise 2016’da Fransız Guyanası’ndan fırlatarak uzaydaki yerini almasını sağlamıştık. Amacımız, 2022 yılında, ülkemiz tarafından üretilen ilk haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A’yı uzaydaki yerine yerleştirmektir. Bu uydu, çok gelişmiş teknolojik donanıma sahip önemli bir projedir. Yine önümüzdeki yıl, kendi tasarımımız ve üretimimiz olan İMECE isimli yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuzu da inşallah uzaya yolcu edeceğiz.”
Sayın Cumhurbaşkanımız’ın liderliğinde her alanda büyüyen ve ilerleyen Türkiye olma yolundaki adımlarımızı güçlü bir şekilde atmaya devam edeceğiz. Ülkemiz 2023 hedeflerimizle ve bu meyanda atılan adımlarla birlikte , hakkında söz sahibi olunan değil , dünyada söz sahibi olan ülke olacaktır.